Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sibirska borovnica sodi v vsak vrt

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 22. 06. 2013 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2013 / 12:14
Sibirska borovnica sodi v vsak vrt

Sibirska borovnica sodi v vsak vrt

Naša in vaša Ruth Podgornik Reš jih je pravzaprav pripeljala v Slovenijo. Res je, da je bila sprva na voljo le ena sorta, ki je bila bolj ali manj drobna.

Naša in vaša Ruth Podgornik Reš jih je pravzaprav pripeljala v Slovenijo. Res je, da je bila sprva na voljo le ena sorta, ki je bila bolj ali manj drobna. Rečeno je bilo, da rastlina ne potrebuje kisle zemlje, nadeli pa so ji ime borovnica in prav to jo je naredilo tržno zanimivo. Borovnice, ki so zrele že pred vrtnimi jagodami? Sibirske borovnice so prvakinje. Ime se jih je prijelo zato, ker so jih sadili v Sibiriji, kjer je rastna doba kratka in se mora vse, kar »misli« zrasti, hitro obrniti. Imamo srečo, da je sadež sibirske borovnice sorazmerno okusen. Resda je kisel, a če je zadosti zrel, je zelo okusen. Res zrel plod nam kar ostane v rokah, podobno kot robida.

Ugotovila sem, da je, če se namenimo obirati, najbolje, da s seboj vzamemo star prt ali kaj podobnega in ga pogrnemo okrog rastline. Jagode se namreč kar osipajo z grmička.

Slika najbolje pokaže, kakšne oblike so. Oblika in velikost sta odvisni od sorte: so podolgovate, valjaste, korenčkaste in češpljev...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh