Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnje pribežališče: Ajdovski gradec

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 03. 08. 2013 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2013 / 07:25
Zadnje pribežališče: Ajdovski gradec

Zadnje pribežališče: Ajdovski gradec

Ko je začela moč rimskega cesarstva pešati, so »barbarska« ljudstva s severa in vzhoda vse pogosteje vdirala v slabo branjene obrobne pokrajine.

Ko je začela moč rimskega cesarstva pešati, so »barbarska« ljudstva s severa in vzhoda vse pogosteje vdirala v slabo branjene obrobne pokrajine. Tamkajšnje prebivalce sta preplavila negotovost in strah, saj njihovo življenje v tistem zmedenem času ni bilo vredno počenega groša, zato so se iz lahko dostopnih nižinskih naselij umaknili v gričevje. Med najbolje raziskanimi utrjenimi poznoantičnimi naselbinami pri nas je Ajdovski gradec nad Vranjem. Njeni prebivalci so od nas resda oddaljeni poldrugo tisočletje, a po vrednotah in verskem prepričanju so nam morda bližji kot mnogi, s katerim si danes delimo prostor in čas.



Če iz Sevnice nadaljujemo vožnjo po levem bregu Save proti Blanci, kmalu dvakrat prečkamo železniško progo, takoj zatem pa v naselju Gornje Brezovo zavijemo v levo proti Zabukovju in Podvrhu. Asfaltna cesta se skrije med griče, ki jih pokrivajo g...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh