Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljudem je molitev dala živeti, vzdržati

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 02. 03. 2013 / 23:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2013 / 13:44

Ljudem je molitev dala živeti, vzdržati

Stare slovenske molitve je za knjižno izdajo pripravila dr. Marija Stanonik, profesorica slovstvene folkloristike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V knjigi so zbrane intimne, družinske molitvice, ki jih ljudje v cerkveni rabi niso slišali in so jih prepoznali kot drugačne, posebne.

Stare slovenske molitve (o predstavitvi monografije pišemo na prvi strani) je za knjižno izdajo pripravila dr. Marija Stanonik, profesorica slovstvene folkloristike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V knjigi so zbrane intimne, družinske molitvice, ki jih ljudje v cerkveni rabi niso slišali in so jih prepoznali kot drugačne, posebne.



»Upam, da boste znali prebrati, moja roka je že stara in zmatrana,« je k poslani molitvici pripisala starejša bralka. Verjetno ste podobno željo po ohranitvi molitvic našli tudi v drugih pismih? Kaj je po vašem tisti notranji motiv, ki je pošiljatelje spodbudil k zapisovanju molitvic?

Ljudje so želeli dati od sebe tisto, kar jim je ostalo najlepše od otroštva, kar so jim povedali starši in stari starši, tete in sosede. Če so do zrelih, starih let ohranili te molitve in jih želeli podati naprej, to pomeni, da so bile zanje nekaj dragocenega. Veliko jih je poudarjalo, da j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh