Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropska Slovenija kot dvojni plebiscitarni ukaz

Objava: 26. 04. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2014 / 07:23

Evropska Slovenija kot dvojni plebiscitarni ukaz

V teh prekrasnih pomladanskih dneh bo Republika Slovenija praznovala prvo desetletje polnopravnega članstva v Evropski uniji in v širši evro-atlantski skupnosti, ki jo simbolizira NATO.

V teh prekrasnih pomladanskih dneh bo Republika Slovenija praznovala prvo desetletje polnopravnega članstva v Evropski uniji in v širši evro-atlantski skupnosti, ki jo simbolizira NATO. Gre za obletnico, na katero bi morali biti nadvse ponosni in ki bi si v javnem prostoru zaslužila praznovanje, enako tistemu, s katerim obeležujemo obletnice svoje samostojnosti in neodvisnosti.

Oba dogodka sta namreč slovenska zgodovinska mejnika, ki ju je mogoče razumeti le skupaj. Samostojna in neodvisna Slovenija se je zgodila zato, ker se je želel slovenski narod vrniti tja, kamor sodi. V Evropo. V Evropo, ki jo danes v najboljšem smislu – pravnem, ekonomskem in političnem – predstavlja Evropska unija.

Samostojna in neodvisna Slovenija je bila tako zasnovana kot evropska Slovenija. Sodobna slovenska država kot evropska Slovenija pa ni le ideja zanesenjakov ali zgolj neki politični ideal, temveč je konstitutivni ukaz slovenskega naroda. Ta je bil izdan kar dvakrat. Najprej na p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh