Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodja in vodjinja

Za vas piše:
Janez Dular
Objava: 26. 04. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2014 / 09:07

Vodja in vodjinja

Raba besede vodja kot samostalnika ženskega spola (npr. naša vodja je odpotovala) in raba pridevniške oblike vodjin (npr. vodjina ruta)

Od več ljudi – predvsem od takih z bolj izostrenim jezikovnim občutkom – sem prestregel opozorilo na rabo besede vodja kot samostalnika ženskega spola (npr. naša vodja je odpotovala) in rabo pridevniške oblike vodjin (npr. vodjina ruta). Po mnenju nekaterih jezikoslovcev je samostalnik vodja “sprejemljiv in rabljen tudi za ženski spol”, čeprav je v veljavnih jezikovnih priročnikih (SSKJ, SP) normirana raba omenjenega samostalnika samo za moški spol (npr. preudaren vodja), pridevnik vodjin pa je v SP naveden s črno piko (= prepovedano, “ki ne ustreza normi knjižnega jezika, ima pa knjižno vzporednico”).

Da na tako rabo sem in tja naletimo, je dejstvo, s trditvijo, da se je uveljavila kot “sprejemljiva”, pa se ne bi mogel strinjati (očitno se zdi moteča tudi ljudem, ki so me nanjo opozorili). Pri njeni obravnavi me ne moti samo nezanesljiva statistika sporne rabe, temveč poskus napada na stanovitnost sistemske kategorije, tj. samosta...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh