Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dober tek!

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 03. 05. 2014 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2014 / 12:00
Dober tek!

Dober tek!

Par lesnih sov lahko v enem samem letu ulovi okoli 2000 glodavcev. Na jedilniku teh ponočnjakinj so največkrat miši, podgane, voluharice in polhi, v manjši meri tudi ptice pevke, dvoživke in plazilci.


Par lesnih sov lahko v enem samem letu ulovi okoli 2000 glodavcev. Na jedilniku teh ponočnjakinj so največkrat miši, podgane, voluharice in polhi, v manjši meri tudi ptice pevke, dvoživke in plazilci. S prehranskimi navadami lesnih sov se vsako leto spoznavam na domačem dvorišču, saj že vrsto let gnezdijo v gnezdilnici le 10 metrov proč od okna spalnice. Celo sredi belega dne sem že opazoval samca in samico, ki sta s plenom v krempljih prihajala v gnezdilnico z mladiči. Ravno v gnezditvenem času so sove lovno najbolj dejavne, v kar jih nenehno priganja nenasitni tek hitro rastočih mladičev.

Letos si je sovji par pred našo hišo izbral rezervno, že skoraj odsluženo gnezdilnico, v kateri je leta poprej počival samec, ko je bila samica z mladiči v svoji. Verjetno je temu botrovalo naše delo v gozdu, ko smo odpravljali posledice žledoloma. Ropot pri spravilu lesa in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh