Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100 let lutkarstva

Objava: 10. 05. 2014 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2014 / 11:04

100 let lutkarstva

Ob 100-letnici lutkovne umetnosti so v Narodnem muzeju postavili na ogled dvesto najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov od začetkov 20. stoletja do zadnjih let.

Razstava bo v Narodnem muzeju na Prešernovi ulici odprta do 8. junija. Ob 100-letnici lutkovne umetnosti so v Narodnem muzeju postavili na ogled dvesto najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov, ki so oblikovali lutke za slovenska lutkovna gledališča od začetkov 20. stoletja do zadnjih let.

Slovenski likovni umetniki so se radi odzvali povabilu režiserjev k sodelovanju pri nastajanju lutkovnih predstav. »Malo je ozaveščenih likovnih umetnikov, ki vedo, da gre pri ustvarjanju lutk za posebno vejo likovne umetnosti za integralno likovno umetnino v gibanju, prostoru in času, saj za lutkovno predstavo likovnik ustvari vse nastopajoče ‘osebe’ lutke po svoji zamisli, postavi jih v ustrezen prostor; lik in prostor pa ustvarjata medsebojno sporočilno sozvočje ali nasprotje, « je zapisala Agata Freyer, ki je z Edijem Majaronom razstavo zasnovala. Razstavo sta zastavila kronološko, od najstarejših do najnovejših lutk. Najdlje sta delala izbor, ker sta morala tudi zaradi prostora...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh