Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tragični veliki petek v Manausu

Za vas piše:
s. Ana Sivka
Objava: 10. 05. 2014 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2014 / 08:47

Tragični veliki petek v Manausu

Letos se je procesija križevega pota končala tragično. Staremu zarjavelemu tovornjačku so odpovedale zavore. Voznik je obrnil volan, da ne bi zadel največje množice, a se vseeno ni mogel izogniti tragediji. V brazilskih procesijah ljudje ne hodijo v vrsti, ampak prosto, v veliki skupini. Ravno zato je bilo nemogoče zaviti kamorkoli, ne da bi bil kdo pred vozilom.

Manaus je mesto z dvema milijonoma prebivalcev. Leži v Amazoniji in je z vseh strani obdano z deževnim pragozdom, v katerem se tu in tam najde kakšno manjše mestece ali ribiško naselje. Pristnih indijanskih vasi je vse manj. Današnji prebivalci Amazonije so večinoma mešanci med Indijanci in belci ali med Indijanci in črnci, ki so v Brazilijo prišli kot sužnji.

Pravijo, da se Brazilci zaradi dnevnega nasilja in revščine veliko laže prepoznajo v trpečem Kristusu kakor v vstalem. Najbrž je tudi zato zelo živa navada, da na veliki petek na ulicah uprizorijo križev pot. Ljudje hodijo v procesiji in molijo postaje križevega pota, pogosto pa jih tudi odigrajo v živo. Ker se na takih dogodkih zbere veliko ljudi, uporabljajo manjše tovornjake, na katerih so ogromni zvočniki, tako da lahko molitvi sledijo vsi, tudi tisti, ki ostanejo doma.

Letos se je procesija križevega pota končala tragično. Staremu zarjavelemu tovornjačku so odpovedale zavore. Voznik je obrnil volan, da n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh