Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nakalimo oljna semena - sezam

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 11. 01. 2014 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2014 / 09:44
Nakalimo oljna semena - sezam

Nakalimo oljna semena - sezam

Ker je čas, ko na vrtu ne raste nič, vzbujamo življenje na kuhinjskem pultu. Nakaljujemo semena. Da bi vas spodbudili k temu, bomo v nekaj člankih opozorili na oljna semena, ki jih lahko kalimo in uporabimo v preprostih jedeh ali jih jemo kar iz rok v usta. Pričeli bomo s sezamom, ki sicer pri nas ne uspeva, pač pa dobro in brez težav kali.

Prehranska vrednost semena

Seme vsebuje 20–30 % beljakovin, 50 do 60 % olj, od tega 90 % nenasičenih maščobnih kislin z velikim deležem lecitina, 7 % ogljikovih hidratov, vitamine: B1, B2, B3, A, C, veliko E, minerale: magnezij, fosfor, železo, kremenčevo kislino, sodo (kalcijev karbonat), kalcij, sluzi, encime in hormone, lignane. 100 g sezama vsebuje 1025 mg kalcija, medtem ko ga pol litra mleka, najbogatejšega vira kalcija živalskega izvora, vsebuje le 500 mg.

Napotek za kaljenje

Kalimo neoluščeno seme. Če imamo doma kalilnik, kalimo v njem, prav dobro pa nam bo šlo tudi v kozarcu za kumarice,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh