Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priložnost za samooskrbo

Objava: 17. 05. 2014 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2014 / 10:53
Priložnost za samooskrbo

Priložnost za samooskrbo

Člani društva Gallus Bartholomaeus in Kmetijska šola Grm - Center biotehnike in turizma iz Novega mesta, ki vzrejajo matične jate, že od februarja pridno zbirajo valilna jajca.


Na kmetijah se je v zadnjih tridesetih letih zelo spremenil način reje kokoši, predvsem pa se je zelo zmanjšal pomen domače prireje jajc in perutninskega mesa. Vsi smo želeli tudi doma pridelano hrano vzrediti po načelu »čim več v čim krajšem času«. S prehodom na intenzivno rejo se je z vsemi no­vodobnimi prijemi in dodatki močno spremenila tudi kakovost hrane. Z uživanjem intenzivno pridelane hrane smo postali bolj dovzetni za različne bolezni, predvsem pa se je povečala občutljivost za alergije. Mladi, ki so rojeni po letu 1980, nad kokošjim mesom večinoma niso navdušeni. Radi imajo samo belo meso, in še to v obliki zrezkov. Meso dobre domače kure cenijo predvsem ljudje v zrelih letih.

Mnogi bi morali zaužiti vsaj nekaj tablet bilobila, da bi se spomnili, kdaj so se nazadnje razveselili okusnega mesa prave domače kokoši. Tako je tudi zato, ker kokoši dvoriščn...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh