Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj so posledice?

Za vas piše:
Janez Dular
Objava: 24. 05. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2014 / 09:55

Kaj so posledice?

Bralka te rubrike me je na taboru Nove Slovenije v Dolenjskih Toplicah vprašala nekaj čisto nepolitičnega: Kaj menim o medijskih poročilih tipa »/…/s ceste so že odstranili posledice prometne nesreče«, kadar se misli na odstranitev razbitin, razlitega olja in še česa podobnega.

Bralka te rubrike me je na taboru Nove Slovenije v Dolenjskih Toplicah vprašala nekaj čisto nepolitičnega: Kaj menim o medijskih poročilih tipa »/…/s ceste so že odstranili posledice prometne nesreče«, kadar se misli na odstranitev razbitin, razlitega olja in še česa podobnega. Bralka namreč dvomi, ali je posledice prometne nesreče res mogoče kar odstraniti, saj te posledice niso predmeti, temveč pojmovna dejstva: (časovna) zamuda, (denarna) škoda, (telesne) poškodbe, invalidnost, smrt, osirotelost ipd. V SSKJ navedeni primeri za rabo glagola odstraniti so res nekoliko podobni (odstraniti napake, nepravilnosti, razlike), vendar tam odstraniti pomeni »povzročiti, da kaj preneha obstajati«, posledice prometnih nesreč pa z odstranitvijo razbitin ne nehajo obstajati, gre za neodstranljiva dejstva.

S stališča slovničnih pravil ni videti v omenjenih medijskih poročilih nič narobe in večina slovenskih poslušalcev se ob njih ne zamisli; vendar stojimo na meji,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh