Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste že videli leževnika?

Za vas piše:
Janez Dular
Objava: 26. 07. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2014 / 11:30

Ste že videli leževnika?

Marsikdo pozna ustekleničeno izvirsko vodo Costella, redki pa so že videli njeno črpališče, razen če so se na morske počitnice peljali iz Ljubljane prek Kočevja in Broda na Kolpi.

Marsikdo pozna ustekleničeno izvirsko vodo Costella, redki pa so že videli njeno črpališče, razen če so se na morske počitnice peljali iz Ljubljane prek Kočevja in Broda na Kolpi. Še manj je tistih, ki jih je veličastni razgled nad kolpsko dolino tako očaral, da so dober kilometer pred črpališčem Costelle zavili z glavne ceste na ogled gradu Kostel, se spotoma ustavili v Delaču, rojstni vasi duhovnika in slavista Jožeta Gregoriča (1908–1989), in prisluhnili govorici domačinov, za strokovno in širšo javnost predstavljeni v njegovem Kostelskem slovarju.

Objavljeno gradivo odseva narečno stanje južnega dela Kostelskega iz druge četrtine 20. stoletja (torej gre za zgodovinski narečni slovar). Večinoma je bilo zbrano že pred 40 leti, zaradi izdajateljskih navzkrižij in uredniških zadreg s kartotečnimi listki in rokopisnimi osnutki pokojnega avtorja pa je javno dostopno šele zdaj (ur. Sonja Horvat, Ivanka Šircelj-Žnidaršič in Peter Weiss, založila Inštitut z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh