Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O netopirjih samo dobro

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 06. 09. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2014 / 11:08
O netopirjih samo dobro

O netopirjih samo dobro

Zvečer sem sedel na klopi pred hišo in opazoval, kako se od belega dne poslovi podnevi dejaven živalski svet in kako istočasno zaživijo predstavniki nočnega življenja.
Zvečer sem sedel na klopi pred hišo in opazoval, kako se od belega dne poslovi podnevi dejaven živalski svet in kako istočasno zaživijo predstavniki nočnega življenja. Samica velikega detla se je z glasnimi klici spreletela k ptičji gnezdilnici v sadovnjaku, pristala na njej in potem, ko je ugotovila, da je prenočišče zares varno, smuknila noter. Istočasno pa je iz sosednje ptičje gnezdilnice prhnil netopir in izginil med vejami jablane, obložene z rdečimi jabolki. V somraku sem nato opazil še tri, ki so lahkotno prhutali nad nizkimi krošnjami jablan iščoč leteče žuželke, ki jih je zdramil zaton dneva.

Savijev netopir (Hypsugo savii) je samo eden izmed 30 vrst netopirjev, ki so bili do danes odkriti v Sloveniji. Kot vse druge vrste pri nas živečih netopirjev je tudi ta žužkojed. Dejaven je v mraku in ponoči, ko lovi manjše leteče žuželke. Spreletava se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh