Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pastinak

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 13. 09. 2014 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2015 / 13:05
Pastinak

Pastinak

Pastinak je ena najstarejših zelenjav stare celine in izvira z vzhodnega Sredozemlja. Po Evropi so ga na svojih pohodih raznesli Rimljani in Kelti.


Pastinak je ena najstarejših zelenjav stare celine in izvira z vzhodnega Sredozemlja. Po Evropi so ga na svojih pohodih raznesli Rimljani in Kelti. V srednjem veku so ga imeli za nadvse zdravilno rastlino, ki zdravi vse bolezni ljudi in živine. Iz pastinaka so izdelovali sladko vino in pivo ter pridobivali naravno sladilo. Je zelenjava, ki raste zelo dolgo, vendar je zimski mraz ne moti, zato jo lahko pustimo na gredi tudi čez zimo. Gredo zavarujemo le toliko, da lahko korene, če je zemlja zmrznjena, izkopljemo. Pastinakovi koreni smetanovo bele barve so na pogled podobni korenastemu peteršilju, okus pa je blažji, nekoliko podoben korenju. Vsebujejo precej škroba, ki ga pozni jesenski mraz pomaga deloma razgraditi v sladkorje, zato je pastinak po prvih zmrzalih celo okusnejši. Korene lahko jemo tudi surove, pogosteje pa toplotno obdelane. Če korene pustimo v zeml...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh