Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomšek, zavetnik nove evangelizacije

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 27. 09. 2014 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2014 / 11:36

Slomšek, zavetnik nove evangelizacije

Slovenski škofje so januarja 2012 na svoji redni seji bl. Antona Martina Slomška izbrali za zavetnika nove evangelizacije.
Slovenski škofje so januarja 2012 na svoji redni seji bl. Antona Martina Slomška izbrali za zavetnika nove evangelizacije. Na lanskem praznovanju Slomškove nedelje v Novi Cerkvi se je celjski škof Lipovšek v pridigi vprašal: Kako to, da je Slomšek zavetnik nove evangelizacije, čeprav v njegovem času pojma evangelizacija niso uporabljali niti poznali, kaj šele da bi govorili o novi evangelizaciji?

Res, kako to? Beseda evangelizacija se namreč pojavi okrog l. 1900 v ameriških protestantskih krogih, v katoliškem okolju se udomači komaj po 2. vatikanskem koncilu, o novi evangelizaciji pa govorimo šele od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Škof Lipovšek je Slomška kot zavetnika nove evangelizacije v lanski pridigi predstavil z vidika Slomškovih izjemnih apostolskih kreposti, pastoralne naprednosti in njegove vizije časa.

Vprašanje, ki se porodi ob odločitvi naših škofov, da bo Slomšek zavetnik nove evangelizacije, je naslednje: Ali nova evangeli...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh