Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina na razpotju

Za vas piše:
Gregor Greif
Objava: 25. 10. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2014 / 13:13

Družina na razpotju

Aktualna sinoda o izzivih družine in tleči družbenopolitični problemi (npr. družinski zakonik) kažejo, da je družina kot osnovna celica družbe in uresničitve posameznika v krizi.

Aktualna sinoda o izzivih družine in tleči družbenopolitični problemi (npr. družinski zakonik) kažejo, da je družina kot osnovna celica družbe in uresničitve posameznika v krizi. Zato se ob tem zastavlja osnovno vprašanje: kako razumeti družino in njeno naravo, še posebej v luči krščanskega oznanila?

Druga polovica 20. stoletja je v ZDA prinesla novo paradigmo za proučevanje družine. Predvsem na podlagi teorije kibernetike in biologije so spoznali, da je družina psiho-organski sistem, ki ni zgolj seštevek njenih članov, ampak samoregulacijska celota, ki jo tvorijo odnosi med vsemi njenimi člani. Napredek je prinesel pristop medosebne nevrobiologije ameriškega profesorja Dana Siegla, ki pojmuje človekovo zavest širše od ozkega delovanja možganov, in sicer kot nekaj, kar se uteleša v človeku in se poraja med ljudmi. Inovativna psihološka paradigma družine je živa tudi v slovenskem prostoru, saj je profesor Christian Gostečnik razvil relacijski družinski model, ki dojema posam...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh