Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vizionar narodne pomiritve

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 25. 10. 2014 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2014 / 13:04

Vizionar narodne pomiritve

Na vigilijo godu bl. Antona Martina Slomška, 23. septembra, je po daljši bolezni umrl slikar, pesnik in esejist Maksim Sedej ml. (1935–2014)

Najbrž ni veliko ljudi, ki vedo za podružnično cerkev sv. Antona v Kovači vasi (župnija Stari trg ob Kolpi). Stoji na eni najlepših razglednih točk v Poljanski dolini in je bila še ne tako dolgo nazaj zapisana uničenju. A cerkev v devetdesetih letih prejšnjega stoletja po prizadevanjih domačinov in župnika Jožeta Pavlakoviča ni le dobesedno vstala iz ruševin, temveč je postala svetišče, ki bistveno presega krajevne okvire: v njej je v premislek od leta 2000 postavljena Slika narodne pomiritve XX, kakor jo je domislil in upodobil umetnik Maksim Sedej ml.

Ni naš namen iz celotnega slikarjevega opusa, ki je nastajal skoraj šestdeset let, izvzeti le eno delo, pa vendar to morda v splošnejšem (zaradi tematike, likovne govorice, religiozne razsežnosti, navidezne krajevne obrobnosti, darovanosti ...) simbolizira Sedejevo mesto v sodobni slovenski umetnosti: s samosvojo likovno govorico se je dotikal vprašanj, ki so v prevladujočih tokovih ostajala brez premišljenih odgovor...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh