Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Faksimile knjige Žige Herbersteina

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 11. 2014 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2014 / 12:36

Faksimile knjige Žige Herbersteina

Knjižnica Ivana Potrča na Ptuju je izdala faksimile Herbersteinove knjige Gratae posteritati, ki je opremljen s štirimi strokovnimi študijami.

Knjižnica Ivana Potrča na Ptuju hrani v zbirki knjižnih dragocenosti nekoč znamenito, danes pa manj znano delo slovitega Žige Herbersteina Gratae posteritati iz leta 1560. Ptujski izvod je eden redkih ohranjenih koloriranih izvodov na svetu, posebno dragocenost pa mu daje podatek, da je bil nekdaj sestavni del bogate knjižnice družine Herberstein na Ptuju. Odslej je znamenito Herbersteinovo delo dostopno širši javnosti, saj ga je Knjižnica Ivana Potrča Ptuj v sodelovanju z Umetniškim kabinetom Primoža Premzla iz Maribora izdala v faksimilirani izdaji, ki jo spremljajo strokovne študije več avtorjev.

ŽIGA HERBERSTEIN

Rodbina Herberstein je bila na današnjem slovenskem ozemlju več stoletij in je pomembno sooblikovala našo zgodovino. Najznamenitejši član te rodbine je bil Žiga (Sigmund) baron Herberstein (1486–1566). Kot diplomat ter humanist, poliglot in kozmopolit je v službi cesarjev svetega rimskega cesarstva iz dinastije Habsburžanov naredil odlič...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh