Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O slovenski kulturi

Objava: 22. 11. 2014 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2014 / 11:47

O slovenski kulturi

Glede na to, da je francoska nagrada za najboljšo tujo knjigo pripadla Dragu Jančarju za njegov roman To noč sem jo videl, se mi zdi primerno pričujoči zapis posvetiti kulturi.

Glede na to, da je francoska nagrada za najboljšo tujo knjigo pripadla Dragu Jančarju za njegov roman To noč sem jo videl, se mi zdi primerno pričujoči zapis posvetiti kulturi, katere pomen je za nas Slovence neprecenljiv, saj nismo imeli kontinuitete narodnega imena, državnosti ali pa kakršnega koli imperija. V tej luči niti ni presenetljivo, da eden izmed očetov slovenske osamosvojitve, dr. Jože Pučnik, kot temeljno vez med ljudmi ni videl družbe, temveč kulturo, kar je bila po besedah zgodovinarja Igorja Grdine njegova znanstvena izvirnost. In tako še dandanes nekateri izmed slovenskih kulturnikov žanjejo uspehe tudi zunaj meja naše domovine.

A vendar zgodba slovenske kakor tudi širše zahodne kulture ni zgolj zgodba o uspehu, temveč tudi zgodba o zatonu. Veliki filozofski pesimist Oswald Spengler je npr. opažal, da je zadnje veliko umetniško gibanje zahoda klasicizem, nakar bo sledil zaton. Vsaj delno mu lahko tudi pritrdimo, saj kljub posameznim velikim um...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh