Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črna kumina

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 14. 03. 2015 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2015 / 11:25
Črna kumina

Črna kumina

Včasih smo poznali le eno kumino, ki smo jo nabirali, ko smo pasli krave. Zdaj moramo poznati še dve, rimsko ali kumin in črno kumino.


Včasih smo poznali le eno kumino, ki smo jo nabirali, ko smo pasli krave. Zdaj moramo poznati še dve, rimsko ali kumin in črno kumino. Njeno latinsko ime je Nigella Sativa.

Trdijo, da uživanje semen in olja črne kumine menda zdravi vse. Če je res tako, potem je najbolje, da jo pridelamo na domačem vrtu. Posejemo jo v maju in lepo modro nam bo cvetela poleti, v septembru pa le pazimo, da bomo semena pravočasno obrali. Najbolje je, da takrat, ko so semena suha, čez rastlino poveznemo vrečko, jo spodaj stisnemo in steblo odlomimo.

Posušena semena so okusna, z rahlo poprasto, zemeljsko, morda celo grenko aromo, tako da nam ne bo težko zaužiti od 1 do 2 grama semen, kolikor je potrebno, da krepimo zdravje. Naprodaj je tudi olje črne kumine, ki ga uživamo na žličko.

Semena lahko stremo, jih pražimo, najbolje v gorčičnem olju ali na suho. Tako jih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh