Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Presni kakav

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 18. 04. 2015 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2015 / 11:04
Presni kakav

Presni kakav

V zadnjih letih nam trg naravnih živil ponuja mnogo superživil.


V zadnjih letih nam trg naravnih živil ponuja mnogo superživil. Tega izraza do nedavnega sploh nismo poznali, zdaj pa naše kuhinjske omare polnijo čia, šisandra, klorela in še marsikaj. Med najstarejša superživila štejemo tudi presni, nepraženi kakav v koščkih ali celih semenih. Presni kakav vsebuje vitamine, minerale, antioksidante in kemikalije, ki v naših možganih vzbudijo občutek sreče.

Latinsko ime kakavovca, tropskega drevesa, ki rodi jajčaste plodove, polne semen kakava, je Theobroma cacao, kar v prevodu pomeni »hrana bogov«. Kakav vsebuje več kot dva tisoč različnih kemijskih sestavin. Zavedati se moramo, da s stiskanjem in segrevanjem semen veliko snovi izgubimo in spremenimo sestavo.

V začetku 19. stoletja so na Nizozemskem pričeli proizvajati kakav v prahu, ki so mu odvzeli maščobo. S časom so razvili postopek, pri katerem so s kemikal...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh