Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

LOJZE GROZDE (27. 5. 1923 – 1. 1. 1943)

Za vas piše:
Katja Lavrih
Objava: 02. 05. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2015 / 10:40

LOJZE GROZDE (27. 5. 1923 – 1. 1. 1943)

Eden najbolj tragično preminulih mučencev, dijak in pesnik Lojze Grozde, je drugi Slovenec (za Slomškom), ki je bil uradno razglašen za blaženega.

Eden najbolj tragično preminulih mučencev, dijak in pesnik Lojze Grozde, je drugi Slovenec (za Slomškom), ki je bil uradno razglašen za blaženega. To se je zgodilo leta 2010 na slovenskem evharističnem kongresu v Celju.

Grozde, rojen v Gorenjih Vodalah v župniji Tržišče, je bil kot nezakonski otrok v svojem otroštvu pogosto zapostavljen; ne le da je odraščal brez očeta, živeti ni smel niti skupaj s svojo materjo, zato je odraščal pri svojem starem očetu in teti Ivanki. Bil je izjemno bister, in ker je bil odličen učenec, je bil sprejet na klasično gimnazijo v Ljubljani. Odlikoval se je kot marljiv dijak, nadarjen pesnik, predvsem pa je bil daleč naokoli poznan zaradi svojega doslednega in vzornega krščanskega življenja, prežetega s Kristusovim duhom in pobožnostjo do božje Matere Marije.

Vstopil je v Marijino kongregacijo ter postal aktiven član Katoliške akcije; kot buden kristjan je spremljal razmere v domovini, a se v dnevno politiko ni vključeval, ampak je svo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh