Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko globina ne pomeni težav

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 16. 05. 2015 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2015 / 12:34
Ko globina ne pomeni težav

Ko globina ne pomeni težav

Sredozemski vranjek je predstavnik družine kormoranov, zato zamenjava z njegovim sorodnikom velikim kormoranom ni težka, saj sta si zelo podobna.
V toplejšem delu leta, vse do jeseni, lahko na dopustu na morju spoznavamo ptico, ki močno spominja na velike kormorane, ki smo jih pozimi opazovali na rekah in jezerih na celini. Večina nepoznavalcev celo meni, da gre za povsem iste ptice, ki so se zgolj preselile v obmorske kraje.

Sredozemski vranjek (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) je predstavnik družine kormoranov, zato zamenjava z njegovim sorodnikom velikim kormoranom ni težka, saj sta si zelo podobna. Ob tem, da je vitkejši in nekoliko manjši od svojega sorodnika, ima vranjek v času gnezdenja na glavi značilno čopko, v primerjavi z velikim kormoranom pa ima tudi tanjša vrat in kljun. Vranjek ne zahaja na celinske vode, temveč je zvest morju vse leto. Njegova najbližja gnezdišča so na Brionskih otokih in v Kvarnerskem zalivu. Vranjeki gnezdijo pozimi v kolonijah, ki niso strnjene, temveč...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh