Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blitva ali mangold

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 06. 06. 2015 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2015 / 13:07
Blitva ali mangold

Blitva ali mangold

Blitva je pri nas sinonim za zamenjavo za špinačo.


Blitva je pri nas sinonim za zamenjavo za špinačo. Zlahka jo gojimo tudi v koritih, zato je prav, da si to zdravo vrtnino pridelamo tudi sami. Poiščimo pisanolistne sorte! Dobro pri blitvi je, da sproti potrgamo toliko listov, kot jih potrebujemo. Vsi, ki smo kupili sadike blitve ali jo sejali zelo zgodaj, je zdaj že lahko nekaj naberemo. Mlada je posebej okusna. Če nam je blitva prezimila, se bomo še pogosteje razvajali s to vrtnino. Če želimo ohraniti C vitamin in folno kislino v blitvi, jo bomo na hitro opekli v voku ali jo soparili. Če blitvo kuhamo v vodi, se bodo vanjo izlužili kalcij, železo in kalij ter zaščitne snovi, imenovane fitokemikalije. Blitva je tudi eden najboljših zelenjavnih virov vitamina K, ki sodeluje pri procesih za zdravo srce in ožilje, vsebuje pa še vitamine iz skupine B-kompleks. Vsebuje tudi veliko provitamina A, torej betakarotena, ki ga pov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh