Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začeti s konca

Objava: 19. 09. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2015 / 13:11

Začeti s konca

»Od kod med vami boji in od kod prepir? Ali ne od tod: iz naslad, ki se vojskujejo v delih vašega telesa? ...« (Jak 4,1)

Zgornje pisanje pripisujejo Jakobu, Jezusovemu bratu. Sporočilo lahko beremo na različne načine. Na primer kot iskanje odgovora na izhodiščno vprašanje. V tem primeru se mi zdi, da že pomaga, če si človek resno zastavi takšno vprašanje. To ga spodbudi, da se opredeli in izbere stran. Najprej s tem, da išče mir v sebi in s tem vzroke svojega nemira, ali potem, ko se miru želi polastiti. Polastiti, ker išče mir zunaj sebe. Tako, da želi uresničiti svoja hotenja in predstave, za katere misli, da jih je potrebno zadovoljiti, in si tako pridobiti mir. Ker mu to ne uspe, se človek oddaljuje od miru in v svojem prizadevanju škoduje in celo ubija. Na kateri strani je živel avtor svetopisemskega besedila, je jasno izpričal s tem, ko je umrl kot mučenec.

Gotovo lahko to sporočilo beremo tudi s pomočjo simbolike evangeljskih prilik, kot na primer o bogatašu in ubogem Lazarju. Bogatin iz podzemlja prosi Jezusa, naj obudi Lazarja in ga pošlje v hišo njegovega očeta. Želi, da bi Lazar...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh