Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večer, posvečen Matiji Slaviču

Objava: 03. 10. 2015 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2015 / 13:11

Večer, posvečen Matiji Slaviču

Kulturno društvo Križevci je 2. septembra, v sklopu občinskega praznika v dvorani kulturnega doma pripravilo Slavičev večer.


Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru je v sredo, 2. septembra, v sklopu občinskega praznika v dvorani kulturnega doma pripravilo Slavičev večer. Posvečen je bil dr. Matiji Slaviču, ki se je rodil leta 1877 v vasi Bučečovci, umrl pa je leta 1958. Njemu v čast je pred župnijsko cerkvijo v Križevcih postavljen doprsni kip. Dr. Matija Slavič je bil duhovnik, univerzitetni profesor, pisatelj in prevajalec. Njegovo najpomembnejše delo je prevod Svetega pisma iz hebrejščine. Vseskozi se je zavzemal za slovenski jezik. Kot diplomat se je leta 1919 skupaj z duhovnikom dr. Franom Kovačičem iz Veržeja udeležil pariške mirovne konference, kjer se je zavzemal za Prekmurje, dr. Fran Kovačič pa za štajerski del.

Osrednji gost večera je bil Anton Ratiznojnik, ki je predstavil vlogo dr. Slaviča na pariški mirovni konferenci. Dejal je, da če se Slavič v Parizu ne bi zavzel za Prekmurje, danes ne bi pripadalo matičnemu narodu – Sl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh