Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čajota

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 11. 2015 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2015 / 13:47
Čajota

Čajota

Letos so bogato obrodile. Čajote, kristofine, bodečke, plezave rastline iz družine bučevk.


Letos so bogato obrodile. Čajote, kristofine, bodečke, plezave rastline iz družine bučevk. Po obliki jo poimenujemo tudi zelenjavna hruška. Znana je po vsem svetu, v domovini – Južni Ameriki je trajnica, pri nas le plezalka, ki močno raste, cveti pozno avgusta in razvije plodove zelene barve. Po večini so pri nas zastopane bodičaste čajote, vse več pa je tudi gladkih. Meso z zelenkastim navdihom ima vmesni okus med kumaro in cvetačo, meso pa podobno kot koleraba.

Na eni rastlini lahko pridelamo do 4 zaboje plodov, ki jih lahko uporabljamo tudi namesto krompirja. Od njega se razlikuje predvsem po tem, da se čajota nikoli ne razkuha, sicer pa jo lahko uporabimo v podobne namene. Še več, jemo lahko surovo.

V krajih, kjer je čajota stara znanka, uživajo tudi liste in poganjke. Tudi korenine so užitne, uporabljajo jih za izdelavo vrvi. Čajote vsebuje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh