Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V slogi je moč

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 31. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2015 / 14:33
V slogi je moč

V slogi je moč

Za krepko moško pest velike zapredke, ki v značilni beli barvi izstopajo od temačnih vej črnega bora, kamor so pripeti, je videl že vsakdo.


Za krepko moško pest velike zapredke, ki v značilni beli barvi izstopajo od temačnih vej črnega bora, kamor so pripeti, je videl že vsakdo. Največkrat jih opazujemo na Krasu, kjer jih lahko naštejemo tudi več na posameznem drevesu. Zlahka jih opazimo že iz drvečega avtomobila. Navadno so visoko v krošnjah, pa tudi na najnižjih vejah in mladih borih. Marsikdo se vpraša, kaj sploh so oziroma kaj zapredki vsebujejo.

Borov sprevodni prelec (Thaumetopoea pityocampa) je metulj nevpadljivih sivorjavih odtenkov, velik približno 40 mm. Pri nas se je pojavil v začetku prejšnjega stoletja. Njegove gosenice se prehranjujejo na borih, redkeje tudi na cedrah in macesnih. Za te gosenice je značilno življenje v skupnosti. Živijo v gosto prepredenih zapredkih, vpetih med iglice gostujočega drevesa. Zapredki so čvrsti, kar jih varuje tako pred sovražniki kot pred nizkimi t...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh