Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kuhano maslo

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 07. 02. 2015 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2015 / 14:26
Kuhano maslo

Kuhano maslo

Prihajamo v pustni čas, ko se sprašujemo, katero maščobo naj uporabimo za cvrenje.


Prihajamo v pustni čas, ko se sprašujemo, katero maščobo naj uporabimo za cvrenje. Pri izbiri pazimo, da uporabimo olje z visoko dimno točko, to je temperatura, pri kateri se olje prične smoditi, kaditi, razgrajevati in postajati škodljivo za zdravje. Rafinirana olja imajo 10 do 20 stopinj višjo dimno točko od nerafiniranih. Za cvrenje je uporabno olje pšeničnih kalčkov, repično, arašidovo olje, pa kokosova, palmova in svinjska mast. Iz skorajšnje pozabe pa se obuja tudi kuhano maslo ali ghee, ki ima višjo dimno točko od marsikaterega olja, to je 230 do 250 °C. Kuhano maslo pa je še veliko več kot le maščoba.

Kuhano maslo je čista maščoba, ki je bila v času naših babic in dolgo pred tem povsem običajna sestavina kuhinje. Verjetno takrat niso govorili o zdravilnosti masla.

Kuhano maslo ali ghee torej uporabljamo pri kuhanju, svrenju, peki ali ga namažemo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh