Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavitev duhovnika Jožefa Žemlje

Objava: 28. 02. 2015 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2015 / 10:55
Predstavitev duhovnika Jožefa Žemlje

Predstavitev duhovnika Jožefa Žemlje

V petek, 6. februarja, je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica z direktorico Majo Zupan pripravil v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi zanimivo predavanje.


V petek, 6. februarja, je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica z direktorico Majo Zupan pripravil v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi zanimivo predavanje in predstavitev Prešernovega rojaka, duhovnika Jožefa Žemlje, pesnika in prevajalca. O njem je govoril literarni zgodovinar dr. Miran Hladnik, pogovor pa je vodila novinarka Monika Sušanj z Radia Triglav Jesenice.

Jožef Žemlja se je rodil 10. februarja 1805 na Selu pri Žirovnici. V Ljubljani je končal teologijo in bil leta 1829 posvečen v duhovnika. Služboval je v raznih krajih, med drugim v Žužemberku, Ambrusu in nazadnje na Ovsišah pri Podnartu, kjer je 15. septembra 1843 umrl, star komaj 38 let. Svojo prvo pesem je objavil leta 1828, sodeloval je tudi pri Krajnski čbelici. Njegovo najpomembnejše delo je epska pesnitev Sedem sinov, v kateri je sporočal svoje prepričanje, da ima vsak narod pravico do svojega knj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh