Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

504. obletnica smrti sv. Nicolose Bursa

Objava: 14. 05. 2016 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2016 / 12:19

504. obletnica smrti sv. Nicolose Bursa

24. aprila smo se v koprski stolnici spomnili 504. obletnice smrti benediktinske opatinje, Koprčanke sv. Nicolose Bursa.


S slovesnim bogoslužjem, ki ga je vodil koprski župnik Primož Krečič, smo se v nedeljo, 24. aprila, v koprski stolnici spomnili 504. obletnice smrti benediktinske opatinje, Koprčanke sv. Nicolose Bursa. Praznično razpoloženje je povzdignil stolni zbor pod vodstvom maestra Mirana Bordona ob orgelski spremljavi prof. Silvane Pretnar in spremstvu nove mladinske skupine violinistov. V spominski akademiji (v italijanskem jeziku je govorila Ondina Diabate Gregorich in slovenskem Ivo Bevk) smo slišali o sv. Nicolosi.

Zaradi zapiranja kontemplativnih samostanov v času Napoleona je slikar Gaetano Gesler, ki je bil povabljen, da poslika cerkev v Vodnjanu, skril pred vojaki več kot tristo relikvij svetnikov, med njimi tudi nestrohnjeno telo sv. Nicolose. Leta 1818 je relikvije pripeljal v Vodnjan, v Istro, kjer jih v župnijski in romarski cerkvi sv. Blaža hranijo še danes. Tam je telo sv. Nicolose še nestrohnjeno, ohranjeno je tudi njeno sr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh