Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pot po Golteh

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 09. 07. 2016 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2016 / 13:16

Pot po Golteh

Na Golteh sta 28. junija 1991 s helikopterjem gazela po pobegu iz vojašnice pristala pilot Jože Kalan in letalski tehnik Bogo Šuštar.
Srebrni jubilej naše države smo najbolj slovesno počastili v Ljubljani, vendar so spomini na osamosvajanje posejani po vseh koncih Slovenije. Nanje lahko naletimo tudi na Golteh, kjer sta 28. junija 1991 s helikopterjem gazela po pobegu iz mariborske vojašnice pristala pilot Jože Kalan in letalski tehnik Bogo Šuštar. Seveda pa spomini še zdaleč niso vse, kar nam ponujajo poletne Golte.

Zakrasela planota Golte se dviga nad Savinjsko dolino na vzhodu Kamniško-Savinjskih Alp. Njeno valovito površje, iz katerega štrlijo kopasti vrhovi, je nekoč menda v celoti pokrival gozd, vendar so ga domačini deloma posekali ter uredili pašnike in planine. V Krajevnem leksikonu Dravske banovine piše, da so Golte že pred drugo svetovno vojno radi obiskovali turisti in smučarji. Za te so leta 1969 uredili zimsko-športno središče z gondolsko žičnico, ki je bila najdaljša in najhitrejša v Jugoslaviji.

Polet na planoto

Od spodnje postaje gondolske žičnice pelje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh