Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prenosu zemlje z groba Rudolfa Redeka

Objava: 24. 09. 2016 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2016 / 12:27

Prenosu zemlje z groba Rudolfa Redeka

V soboto, 3. septembra, so na župnijskem dvorišču pripravili slovesnost ob pietetnem prenosu zemlje z groba Rudolfa Redeka.


V soboto, 3. septembra, so na župnijskem dvorišču pripravili spominsko slovesnost ob pietetnem prenosu zemlje z groba Rudolfa Redeka, topničarja v avstro-ogrski vojski, ki je padel kot vojak v prvi svetovni vojni in je edini znani padli slovenski vojak v prvi svetovni vojni v Belgiji. Dogodka se je pred župnijsko cerkvijo sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru udeležilo veliko ljudi, med njimi škof Peter Štumpf, duhovni pomočnik Izidor Vebeleri, županja mag. Olga Karba, častni občan Miro Puconja in slovenski veleposlanik v Bruslju Matjaž Šinkovec.

Rudolf Redek se je rodil leta 1890 na Kamenščaku, umrl je na bojišču v belgijskem kraju Diksmuide 30. decembra 1914. Kot je navada flamske vlade, so ob stoletnici te velike vojne morije z groba vojaka zajeli nekaj zemlje in jo pripeljali v domovino, v domači kraj. Ugledni gostje so zemljo z groba položili ob cerkev, škof Štumpf jo je nato blagoslovil. V kulturnem programu so nastopili trio vio...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh