Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kulturni večer o osamosvojitvi Slovenije

Objava: 20. 02. 2016 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2016 / 10:54

Kulturni večer o osamosvojitvi Slovenije

S Prešernovimi verzi je Rosvita Pesek povezala razmišljanje o 25-letnici samostojne Slovenije in pomenu slovenske besede.


»Da bi nam srca vnel za čast dežele / med nami potolažil razprtije / in spet zedinil rod Slovenšne cele …« Z deklamiranjem sedme kitice Prešernovega Sonetnega venca je zgodovinarka, novinarka in publicistka dr. Rosvita Pesek na kulturnem večeru v nedeljo, 6. februarja, povezala razmišljanje o 25-letnici samostojne Slovenije in pomenu slovenske besede kot uradnega jezika mlade države.

Spregovorila je o pomenu dogodkov, ki so pred četrt stoletja pripeljali do samoodločbe Slovencev, da zapustimo SFRJ in ustanovimo svobodno, neodvisno, demokratično urejeno državo. Osamosvojitev ni bila le sreča ali naključje, temveč so nekateri Slovenci v pravem trenutku z veliko poguma in modrosti prepoznali priložnost in jo z obilo iznajdljivosti in vztrajnosti izkoristili v prid celotnega naroda. Pri tem so se soočali z grožnjami državnega in vojaškega vrha iz Beograda ter s popolnim nasprotovanjem iz tujine.

Danes lahko samo z občudovan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh