Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pravljični« trije kralji?

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 07. 01. 2017 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2017 / 09:08

»Pravljični« trije kralji?

Zgodba o obisku sv. treh kraljev v Betlehemu se mi je vedno zdela lepa, a čim bolj razmišljam, tem teže verjamem, da je bilo res tako.
Zgodba o obisku sv. treh kraljev v Betlehemu se mi je vedno zdela lepa, a čim bolj razmišljam, tem teže verjamem, da je bilo res tako. Ali ne gre za pridih pravljičnosti v tej pripovedi, ki jo ima samo evangelist Matej. O tem smo govorili že v svetopisemski skupini, a mi ni nič bolj jasno. Gre za zgodovinski dogodek in zgodovinske osebe ali ne?

Jože s Ptuja

Gospod Jože, kaže, da vas občutek ne vara. Ne gre sicer za pridih pravljičnosti, a je tudi res, da evangeliji nočejo biti zgolj kronološko-zgodovinski zapisi; so besedila z verskim sporočilom. Vsebujejo tudi veliko povsem natančnih zgodovinskih zapisov, a celote ne moremo razlagati kot zgodovinska besedila; še najmanj v današnjem pomenu zgodovine. Da je v zgodbi o treh kraljih marsikaj dodano, kaže že to, da najpogosteje govorimo o prazniku svetih treh kraljev, evangelist Matej pa ne govori o kraljih, ampak o modrih. Razlaga ali predstava, da so bili kralji in da so bili trije, z imeni, Gašper, Miha...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh