Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kozja brada

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 17. 05. 2017 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2017 / 13:24
Kozja brada

Kozja brada

Ne, nismo se zmotili, še pišemo kulinarično rubriko. Priznam, letos sem prvič pokusila poganjke kozje brade.


Ne, nismo se zmotili, še pišemo kulinarično rubriko. Priznam, letos sem prvič pokusila poganjke kozje brade. Lahko zatrdim, da je prava delikatesa, eden okusnejših primerkov divje hrane, boljši od pred kratkim predstavljenega divjega hmelja. Užitni so vsi deli rastline, surovi ali kuhani. Opozoril pri uživanju kozje brade ni. V Italiji in Franciji so jo že v 16. stoletju gojili za hrano, zato ni popolna neznanka. Ime kozja brada nosi zaradi oblike že odcvetelega cveta, ki spominja na kozjo bradico.

Je travniška cvetlica iz družine radičevk, ki zraste do 70 cm in na enem steblu razvije dva do tri cvetove. Listi so pritlični in podobni travnim. Cveti od maja do junija. Cvet kozje brade je na daleč soroden regratovemu. Ponekod cveti v vijolični in rjavi barvi, sicer pa je cvet rumen.

Najbolj uporabni so zaprti cvetni poganjki – popki, pod katerimi so nameš...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh