Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čaščenje sv. Florjana

Za vas piše:
djd
Objava: 27. 05. 2017 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2017 / 12:51

Čaščenje sv. Florjana

Svetega Florjana so kot zavetnika sprejeli gasilci po vsej verjetnosti zaradi tega, ker je bil rimski častnik v neki legiji.


Svetega Florjana so kot zavetnika sprejeli gasilci po vsej verjetnosti zaradi tega, ker je bil rimski častnik v neki legiji, ki je bila zadolžena za gašenje požarov in varovanje premoženja. Zavzemal se je za bližnje in ni zatajil vere, nato je hrabro umrl, da bi rešil druge.

V obdobju med obema vojnama so Florjana zelo častili, mu postavljali spomenike, slike, njegovi kipi so bili pogosto v cerkvah in gasilskih domovih. Svoje mesto je imel tudi na gasilskih društvenih praporih, kjer ga najdemo še danes. Pri sv. Luku v Spodnjih Praprečah se gasilci in gasilke zberejo vsako leto pri maši njemu v čas, da se mu ob tem zahvalijo in priporočijo za varstvo za nazaj in za naprej. Tokrat je mašo daroval Pavle Okoliš, ki se je zbranim zahvalil za požrtvovalno delo ob nesrečah. Poleg Florjanove slovesnosti je bila tudi izročitev nadškofovih dekretov za nova ključarja podružnične cerkve sv. Luka: to sta Andrej Avbelj in Darko Bukor. Prepeval...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh