Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev, spomin in opomin

Objava: 27. 05. 2017 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2017 / 06:13

Cerkev, spomin in opomin

V teh majskih dneh se še posebej spominjamo stoletnice hudih bojev ob Soči, ko so se avstro-ogrski branilci in italijanski napadalci borili za vsako ped ozemlja na zahodnem robu slovenskega etničnega ozemlja.

V teh majskih dneh se še posebej spominjamo stoletnice hudih bojev ob Soči, ko so se avstro-ogrski branilci in italijanski napadalci borili za vsako ped ozemlja na zahodnem robu slovenskega etničnega ozemlja. Pomlad in poletje 1917 sta prinesla deseto in italijansko ofenzivo ter jesen istega leta še nemško-avstro-ogrsko odločilno protiofenzivo ter konec krvavih bojev ob Soči.

Danes je moderno raziskovati in pisati o soški fronti in prvi svetovni vojni nasploh. V zadnjih petindvajsetih letih je prišlo na Slovenskem do prave renesanse ukvarjanja s to temo. Velik poudarek ji dajejo zgodovinarji ter zbiratelji pa tudi turistični delavci in lokalne oblasti. V slovenskem jeziku in prevodih je izšlo veliko knjig o soški fronti, ustanovljena so bila društva, ki negujejo spomin na strašne dni. Raziskovalci, muzealci in konservatorji so začutili, da je pravi čas za brisanje prahu z dokumentov, predmetov in spomenikov. Veliko se piše in sliši o strašnih dvanajstih soških bitkah, o beg...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh