Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeča pesa

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 19. 08. 2017 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2017 / 11:22
Rdeča pesa

Rdeča pesa

V vrtu smo pobrali rdeči zaklad, prvo rdečo peso. Morda ste pridelali tudi rumeno, belo ali progasto?


V vrtu smo pobrali rdeči zaklad, prvo rdečo peso. Morda ste pridelali tudi rumeno, belo ali progasto? Prava vrednost rdeče pese pravzaprav še ni dognana. Ugotavljajo, da je odlična kombinacija številnih za zdravje pomembnih učinkovin, posebej zanimivi so njeni pigmenti, ki niso enaki kot pri rdečem zelju ali robidah antociani. Pesa vsebuje rdečevijolične pigmente betaine in rumene pigmente betaksantine.

Pesa je tudi odličen vir folne kisline in zelo dober vir mangana, kalija in bakra. Je dober vir dietetnih vlaknin, magnezija, fosforja, vitamina C, železa in vitamina B 6.

Če peso kupujemo, izberimo le manjše, čvrste, gladke, nepoškodovane gomolje. Če je pesa mlada, kuhane niti ni potrebno lupiti. Če je pesa mehka, pomeni, da je že dlje časa neprimerno skladiščena in je že izgubila del hranljivih snovi. Pesa, ki je bila predolgo v zemlji (za svojo velik...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh