Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sladka repa

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 18. 11. 2017 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2017 / 11:33
Sladka repa

Sladka repa

Repa je zanimiva vrtnina. Nekako za povrh jo posadimo v vrt kot drugi pridelek v sezoni.


Repa je zanimiva vrtnina. Nekako za povrh jo posadimo v vrt kot drugi pridelek v sezoni. Bogato nas nagradi, če smo jo sejali dovolj zgodaj in če je bila zemlja dovolj nahranjena. Zdaj je hranilo za nas, če jo le sprejmemo. Večino repe okisamo, saj tako postane veliko okusnejša in laže prebavljiva. Nekaj korenov pa vseeno prihranimo in skuhamo ali spečemo kot prikuhe.

Repa je prastara vrtnina, doma iz severa Evrope. Že stari Grki in Rimljani so jo uživali, danes pa je v sladki obliki skoraj ne uživamo. Razlog za to je, da med skladiščenjem postane puhla, kar posebej velja za večje korene repe, zato je kisanje edini način, da smo z njo preskrbljeni vso zimo. Tako gre večino repe za kisanje, kar je edino prav, saj je fermentiranje najboljši način shranjevanja živil, kjer se tvorijo za naša prebavila koristne bakterije.

Njena hranljivost je odvisna od na...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh