Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jajca – visokohranljivo živilo

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 03. 03. 2018 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2018 / 14:54
Jajca – visokohranljivo živilo

Jajca – visokohranljivo živilo

Ko izgovorimo besedo jajce, pomislimo na kokošje jajce, seveda pa posegamo še po prepeličjih, račjih ali gosjih jajcih.


Ko izgovorimo besedo jajce, pomislimo na kokošje jajce, seveda pa posegamo še po prepeličjih, račjih ali gosjih jajcih. Poiščimo bližnji vir domačih jajc ali sami postavimo manjši kokošnjak z ogrado. Tako si zagotovimo stalno preskrbo s prvovrstnimi jajci, porabnika kuhinjskih ostankov in proizvajalca vrtnega gnojila. Tudi vse več ekoloških sadjarjev kokoši spušča v sadovnjak, da pojedo ličinke žuželk.

Ko jajca kupujemo, posegajmo po jajcih iz pašne reje, če se le da, ekoloških. Ugotovili so, da taka jajca vsebujejo boljšo strukturo holesterola in 2x več vitamina E ter s pašo pridobljene maščobe omega 3.

Glikemični indeks jajc je nizek. Eno jajce zadosti 4 % potreb po dnevnih kalorijah. Ima idealno beljakovinsko sestavo in razmerje med esencialnimi aminokislinami, ki jih človeški organizem ne more sestaviti sam. 1 jajce pokrije 13 % dnevne potrebe po...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh