Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Česen

Objava: 28. 04. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2018 / 11:57
Česen

Česen

Česen (Allium sativum L.) sodi v družino lukovk, kamor sodita tudi čebula in čemaž.

Barbara Kozan, mag. farm.

Česen (Allium sativum L.) sodi v družino lukovk, kamor sodita tudi čebula in čemaž.

V Sloveniji je danes nepogrešljiv pri pripravi zelenjavnih jedi. Menim, da je dobro, da je tako, saj ima številne ugodne učinke na naše telo. Čebulica česna vsebuje encime, eterično olje, ajoen, aliin, terpene, aminokisline, minerale, vitamina A in C, maščobe ter selen v sledovih.

V zdravilne namene v ljudski medicini uporabljamo česen za zatiranje zajedavcev, za zniževanje maščob v krvi, za zniževanje povišanega krvnega tlaka, za zmanjševanje krčev gladkih mišic (npr. pri menstrualni bolečini), za spodbujanje nastanka levkocitov. Med prehladom ga torej lahko uživamo za zatiranje razmnoževanja bakterij v dihalnih poteh. Česen deluje še proti virusom, prav tako poveča nastanek sluzi v dihalnih poteh, olajša izkašljevanje. Nekateri učinki čes...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh