Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rabarbara

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 12. 05. 2018 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2018 / 12:27
Rabarbara

Rabarbara

Če ste rabarbaro lani lepo pognojili, je pognala debela mesnata stebla z velikimi listi.


Če ste rabarbaro lani lepo pognojili, je pognala debela mesnata stebla z velikimi listi. Ste kdaj opazili, kako mogočno odebeljeno korenino oranžne barve ima ta rastlina? Zato tudi lahko požene tako zgodaj v taki velikosti. Cvetove redno trgamo. Liste uporabimo kot zastirko ali iz njih skuhamo čaj proti ušem in ličinkam škodljivcev, uživamo pa jih, ker imajo veliko oksalne kisline in še drugih snovi. Korenine se uporabljajo kot močno odvajalo in naravno barvilo za tkanine. Kdo bi si mislil, da je ta rastlina tako uporabna?

Rabarbara botanično sodi med zelenjavo, a jo zaradi osvežujočega okusa skoraj izključno uporabljamo kot sadje. Z njeno pomočjo porabimo zadnja jabolka ter skuhamo marmelado ali sok s prvimi jagodami. Se hitro skuha in rada razpade, zato se kompot kdaj spremeni v gosti sok. A tudi to ni več težava, saj otroci povečini neradi posegajo po kompoti...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh