Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kosmulje in josta

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 07. 2018 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2018 / 11:36
Kosmulje in josta

Kosmulje in josta

Kosmulje so trnate rasti, plodovi morda dlakavi, a zreli zelo okusni in sladki. Nove sorte so gladke in barvite, saj lahko zasadimo grm, ki rodi rdeče, rumene ali zelene plodove.

Kosmulje so trnate rasti, plodovi morda dlakavi, a zreli zelo okusni in sladki. Nove sorte so gladke in barvite, saj lahko zasadimo grm, ki rodi rdeče, rumene ali zelene plodove, nekatere hruškaste, druge elipsaste, tretje skoraj okrogle oblike. Kosmulje povečini jemo naravnost iz rok v usta, a poskusimo tudi kosmuljevo pecivo ali jih zamrznemo. Lahko bi jih tudi sušili, a to traja dolgo, tudi če jih prerežemo.
Kosmulje vsebujejo veliko vode, vlaknin, 10 % sladkorjev, celo 3 % maščob, vitamine A, B6, C, minerale mangan, kalij, baker, kalcij, magnezij, fosfor. Skodelica kosmulj pokrije polovico dnevnih potreb po vitaminu C!
Kako ste prijatelji z josto (lat. Ribes x nidigrolaria)? Je križanec med črnim ribezom ter ameriško in evropsko kosmuljo. Gre za novo sadno vrsto, ki je nastala šele leta 1977. Ime je dobila po starševskih rastlinah, nemško ime za ribez je Johannisbeere in za kosmuljo Stachelbeere. Okus joste ni soroden ne ribezu ne kosmulji, je pa zelo svojstven. Josto po...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh