Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pajek, ki ne pozna šale

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 04. 08. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2018 / 09:34
Pajek, ki ne pozna šale

Pajek, ki ne pozna šale

Pajki so obsežna skupina členonožcev, poznamo jih več kot 40.000. Pri ljudeh vzbujajo mešane občutke, nekateri pa se jih panično bojijo.


Pajki so obsežna skupina členonožcev, poznamo jih več kot 40.000. Pri ljudeh vzbujajo mešane občutke, nekateri pa se jih panično bojijo. Strah pred pajki, ki sicer nima oprijemljive osnove, se imenuje arahnofobija. Pajki, ki so sicer naši veliki zavezniki pri pokončevanju nadležnih žuželk, so vsi plenilci, ki so razvili zelo različne tehnike lova. Večina med njimi s strupom omrtviči plen, preden ga zaužije. S strupom se pajki tudi branijo, vendar njihov ugriz za človeka ni nevaren. Poznamo pri nas živečo vrsto, katere ugriz je nevaren za človeka. Pajek, ki ga predstavljamo, ima zelo velike in krepke hitinaste pipalke, ki lahko predrejo tudi človeško kožo.

Rumeni pajek (Cheiracanthium punctorium) živi na ekstenzivno obdelanih travnikih. Samica je velika do 20 mm, medtem ko je samec bistveno manjši. Rumeni pajek je žveplasto do rumeno zeleno obarvan, zelo p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh