Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Padalstvo

Za vas piše:
David Celar
Objava: 18. 08. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2018 / 07:23
Padalstvo

Padalstvo

Letenje je bilo od nekdaj izziv za človeštvo. Prvi poskusi padalstva naj bi bili zabeleženi pred več kot 2000 leti na Kitajskem, kasneje pa so znani zapiski iz renesanse in padalo Leonarda da Vincija v obliki piramide s konca 15. stoletja.

Foto: splet

Letenje je bilo od nekdaj izziv za človeštvo. Prvi poskusi padalstva naj bi bili zabeleženi pred več kot 2000 leti na Kitajskem, kasneje pa so znani zapiski iz renesanse in padalo Leonarda da Vincija v obliki piramide s konca 15. stoletja. Leta 1617 je Faust Vrančič preizkusil svoje štirioglato padalo. Kasneje so znani francoski podvigi André-Jacquesa Garnerina, ki je leta 1797 skočil iz balona z višine več tisoč metrov. Leta 1895 sta Latterman in Kaethe Paulus patentirala zložljivo padalo z avtomatičnim odpiranjem, ki je revolucionarno spremenilo uporabo padal (vir: https://sl.wikipedia.org).

Z začetkom prve svetovne vojne se je začel tudi pospešen razvoj padalstva. Zanimivo je, da so ga sprva uporabljali za skoke iz gorečih cepelinov in ne letal. Šele proti koncu vojne so jih začeli uporabljati tudi pilot...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh