Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezov sladkorali ksilitol

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 08. 09. 2018 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2018 / 08:50
Brezov sladkorali ksilitol

Brezov sladkorali ksilitol

Naravno sladilo ksilitol je sladkorni alkohol, pridobljen iz lubja breze, bukve, koruze, naravno pa ga najdemo tudi v sadju, zelenjavi in gobah. V manjših količinah nastaja tudi v našem telesu.


Naravno sladilo ksilitol je sladkorni alkohol, pridobljen iz lubja breze, bukve, koruze, naravno pa ga najdemo tudi v sadju, zelenjavi in gobah. V manjših količinah nastaja tudi v našem telesu.

Med najbolj presenetljivimi lastnostmi ksilitola je ta, da ne škoduje zobem, ampak celo ugodno vpliva na zmanjšanje kariesa in znova mineralizira zobno sklenino. Zato je pogosto tudi sestavni del žvečilnih gumijev, zobnih past in ustnih vodic. Za zaščito naj bi dnevno zaužili 4–12 g ksilitola. Čezmerno uživanje bi povzročilo prebavne motnje. Sladilo je primerno za diabetike, saj vsebuje 40 % manj kalorij od navadnega sladkorja, ima 240 kcal. Glikemični indeks je 8,5.

Pridobivajo ga s kemičnimi postopki in cena je visoka. Na zavojčku sladkorja je navedeno, da ga živali ne smejo uživati, zato velja opozorilo vsem, ki domačemu ljubljenčku radi ponudijo kak piškot. P...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh