Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ujeda s pikajočim jedilnikom

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 08. 09. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2018 / 09:15
Ujeda s pikajočim jedilnikom

Ujeda s pikajočim jedilnikom

Ujede slovijo predvsem po svojem roparskem načinu življenja. Plenijo živali, ki pogosto presežejo celo njihovo velikost ali jih prištevamo med vretenčarje.


Ujede slovijo predvsem po svojem roparskem načinu življenja. Plenijo živali, ki pogosto presežejo celo njihovo velikost ali jih prištevamo med vretenčarje. Prave umetnice v lovu in ubijanju so, čemur so se tudi anatomsko prilagodile. To zgovorno potrjuje njihov ostrorobi zakrivljeni kljuni in ubijalski kremplji. Poznamo pa tudi ujedo, ki kljub temu da spada med srednje velike, lovi v glavnem žuželke oziroma pleni njihova gnezda s sočnimi ličinkami in bubami.

Sršenar (Pernis apivorus) je ujeda kanjine velikosti. Od nje se v letu razlikuje po daljših in ožjih perutih in glavi, ki spominja na golobjo. Sršenar je prebivalec gozdnih obronkov in jas, kjer stika predvsem za gnezdi os in sršenov. Spreletava se tudi nad mejicami v odprti pokrajini, kjer prestreza žuželke ali preseneti glodavce v travi. S kremplji, ki niso tako močno ukrivljeni kot pri drugih ujeda...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh