Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rudbekije

Za vas piše:
Bernarda Strgar Schulz
Objava: 29. 09. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2018 / 06:09
Rudbekije

Rudbekije

Rudbekije so trajnice z zlato rumenimi cvetovi z izrazitim stožcem na sredini. Cvetovi privlačijo metulje in se neutrudno odpirajo celo poletje do jeseni.


Rudbekije so trajnice z zlato rumenimi cvetovi z izrazitim stožcem na sredini. Cvetovi privlačijo metulje in se neutrudno odpirajo celo poletje do jeseni. Njena domovina je Severna Amerika. Najlepše uspevajo na svetlih, tudi senčnih mestih ter v odcednih, vendar vlažnih tleh. V vrtovih gojimo več vrst. R. fulgida, močvirska ali svetleča rudbekija, je pokončna trajnica, ki zraste do 80 cm v višino in do 40 cm v širino. Rudbekije po cvetenju ne režemo, saj se črna sredica cvetnega koška lepo posuši in se iz nje razvijejo semena, ki so pozimi dobrodošla hrana za ptice. Rudbekija se precej dolgo drži tudi v vazi. Razen svetleče rudbekije gojimo v okrasne namene še druge vrste trajnih, dvoletnih in enoletnih rudbekij.

R. laciniata, deljenolistna rudbekija, zraste do 200 cm v višino in do 60 cm v širino. Se močno razrašča, zato v vrtove sadimo predvsem s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh