Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Polnovredna žita za boljše zdravje

Objava: 03. 02. 2018 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2018 / 13:03

Polnovredna žita za boljše zdravje

V naši prehrani naj bodo čim pogosteje jedi iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov.

V naši prehrani naj bodo čim pogosteje jedi iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov. Uživajmo ajdo, proso, oves, ješprenj, piro, amarant, kamut, kvinojo … Ne pozabimo na integralni riž. V prehrano vključimo polnovredno moko in izdelke iz polnovredne moke. Kadar koli je mogoče, izberimo kruh iz polnovredne moke, polnovredne testenine, kot so rezanci, špageti, makaroni in podobno, polnovredni zdrob iz pšenice, pire ali koruze, polnovredni kuskus … Polnovredna žita in žitni izdelki vsebujejo celo zrno (zunanja plast ni odstranjena), zato sodijo med najbolj zdrav vir ogljikovih hidratov ter zagotavljajo vitamine, minerale in vlaknine, vsebujejo pa tudi beljakovine in druge zdravju koristne snovi.

Omenjena živila vsebujejo ogljikove hidrate, ki se počasi prebavljajo ter postopoma dvigujejo krvni sladkor. So pomemben vir vitaminov B-skupine in vitamina E ter mineralov: železa, magnezija, fosforja, bakra, cinka, selena.

Polnovredna žita in žitni izdelki predstavljajo tudi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh